Monday, June 25, 2012

PENGAT NANGKA BERSAGU GENDANG



Makan dan makan lagi.. Manjer ni bukan la pandai sangat masak, kekadang masak ikut sesedap hati jerk nak masukkan pe.. uhu.. Tapi tau la basic masakan skit² .. pernah tgk mak masak, tgk kat tv, tak pun tgk resepi.. 

Petang tadi Manjer wat pengat nangka. Umah mak Manjer ada pokok nangka yang memang manis dan sedap nangka nyer.. tapi disebabkan dah banyak dan tatau nak wat pe dah, Manjer wat la pengat ni..


PENGAT NANGKA BERSAGU GENDANG

BAHAN-BAHAN
1) Beberapa butir nangka
2) Sagu ( rendam seketika biar kembang sedikit )
3) Gula putih
4) Gula merah
5) Santan
6) Sehelai daun pandan
7) Sedikit air

CARA-CARA
- Rebus seketika nangka supaya dia menjadi lembut sedikit.
- Apabila dah lembut nangka tadi, masukkan sagu
- Masukkan gula putih kacau, Masukkan gula merah pula, kacau dengan perlahan hingga gula hancur.
- Masukkan daun pandan, akhir sekali masukkan santan, biar seketika hingga menggelegak. Dah siap.. :)