Wednesday, November 28, 2012

BERGADUH DI FACEBOOK

Wah, tajuk cam ganas jerk gaduh ek.. Huh.. bergetar jugak tangan Manjer tadi .. Erm.. Ntah la.. tatau camner nak kawal perasaan Manjer yg ni rasanya kali ke 2 dah jadi camni..

Ceritanya camni.. Tadi ada kawan Manjer di Facebook post satu voucher RM20 dari Sushi King.. Manjer mmg dah nampak dan biarkan sahaja.. tapi bila ada yang tanya halal ke tak dan ada yg bagi link menyatakan Sushi King takde sijil pengiktirafan halal JAKIM lagi, Manjer pun sibuk la nyampuk.

Manjer pun tulis yg Manjer penah terbaca ada yg tanya kat page di Facebook SAHABAT HALAL JAKIM mengenai restoran jepun yg menyediakan sushi termasuk sushi king. Maka inilah jawapannyer....

KALAU TAK JELAS BOLEH KLIK GAMBAR 

Manjer hanya beritahu di post kawan Manjer tu apa yg Manjer pernah terbaca .. dan ada info² lain skit.. Erm.. pastu ada kawan kepada kawan Manjer tu komen lebih kurang camni.. "Kalau taknak voucher tu cakap jerk taknak, wat pe nak kecoh kat sini lak. Macam bagus sangat jerk" pergh... 

Sungguh menusuk ke jantung.. sebenarnya Manjer mmg taknak gaduh dan layan sangat tapi benda ni melibatkan agama.. jadi Manjer perlu mempertahankan, dengan kata yg agak pedas, Manjer tulis lebih kurang camni.. "Bagusnya org islam sekarang, nak bagi info pun kata wat kecoh, kalau rasa dah nak makan sangat sushi king tu amik la, patutla .. badan saiz macam SIPOLAN.. <-- sipolan merujuk nama kepada kawan Manjer yg post tu bersaiz besar.." dan terus berlarutan .. sehingga lah kawan Manjer delete post berkenaan.. 

Manjer bukan la pandai sangat bab agama, dan Manjer akui mmg la Manjer pun tak la baik sangat cuma apa yg Manjer rasa Manjer bleh sampaikan Manjer cuba sampaikan.. Tatau plak ada yg tak suka dan takleh terima pandangan org. 

Ye .. Manjer akui, Manjer silap juga kerana begitu bodoh melayan facebook camtu.. argh.. tatau la.. wat benda camtu salah, kalau post benda yg merepek lagi la salah..

"Pada sapa yg baca apa Manjer komen kat kawan Manjer tu, Manjer tak tulis pun Sushi King tu tak halal, Manjer kata cuba elakkan, sebab dikhuatiri di sushi king tu ada brg yg tak halal.. mcm yg diperkatakan di facebook sahabat halal jakim ni. dan Manjer juga cakap Manjer ada makan makanan yg bukan hanya ada logo halal JAKIM tetapi kena yakin dengan apa yg ada di dalamnya. BOLEH RUJUK POST MANJER -SINI-  .. dan Manjer kata, Kalau rasa yakin teruskan jerk la.. terpulang pada diri masing-masing"

kalau rasa isu halal haram ni isu kecik, terpulang.. Bagi diri Manjer, apa yg boleh dielakkan, Manjer cuba elakkan sebab benda yg kita makan akan jadi darah daging dan kalau dah termakan, wallahualam.. hanya tuhan yg tahu.. Dan Manjer still boleh jerk terima pendapat org lain... ok.. Manjer tutup isu sensitif ni ye.. MAAF KALAU ADA YG TERASA.. 

7 comments:

  1. pertahankan apa yg betul w/pun pahit bg sesetengah orang

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum manjer

    pada pendapat aku yg takde sijil halal jakim tu tak semuanya tidak halal. tp kite bole memilih samada nak atau tidak jer makan kat situ. kalau ade perasaan was2 baek tak payah makan.

    kepada yang marah2 tu, kalau orang tegor tu, terima je lah dengan hati yang terbuka. tak perlu lah nak marah2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq piz.. ye , manjer akui kena kawal perasaan marah.. kejap jerk syaitan ni dtg suh marah² .. pengajarannya sekarang maybe manjer takkan komen post² yg sensitif ..

      Delete
    2. Apa yg pasti Manjer dah mintak maaf kepada tuan punya post dan suh sampaikan kepada kawan dia yg manjer mintak maaf kalau ada terkasar bahasa.. mungkin Manjer kurang beristighfar untuk mengurangkan perasaan cepat marah..

      Delete
    3. tidak dinafikan, ade gak org yg kat fb ni yg tak bole terima teguran orang laen. sy pon penah kene, tp alhamdulilllah, sy let go jer drp bende tu berpanjangan. mungkin cara yg baek untuk menegur adalah dengan private messege jer...

      Delete
    4. Tq piz.. saya belajar dari pengalaman.. Insyaallah taknak jadi kali ke 3.. :)

      Delete