Wednesday, November 07, 2012

HALALAN TOYYIBAH

Semalam di Facebook Wardina Saffiyah Officialpage, wardina ada post mengenai anaknyer yg membawa sandwich NUTELLA ke sekolah dan ada yg comment mengatakan ianya tak halal. Manjer pun pernah dengar ada org kata Nutella ni tak halal tapi Manjer tak pasti kesahihannyer. Hari ni Wardina sekali lagi post mengenai Nutella dan menegaskan bahawa dia yakin dan percaya bahawa logo halal dari Australia yg terdapat pada botol Nutella itu mmg boleh dipercayai.

   


Disebabkan penangan Samurai Burger dari McDonald's masih menyengat di tekak Manjer ni.. Saja jerk la ari tu Manjer ada beli satu sos Teriyaki di TESCO, mmg time tu jenuh juga nak cari buatan Malaysia ataupun yg ada cop halal. Di botol teriyaki yg Manjer beli ni mmg takde cop halal dari JAKIM mahupun negara pengeluar nyer "JEPUN".  Tapi bila lihat bahan² Manjer just yakin yg ianya halal. 

Bila balik umah, Manjer try cari di Internet info mengenai sos teriyaki ni untuk lebih mendapatkan kesahihan ketiadaan Alkohol dan kehalalanyer. Dari apa yg Manjer baca dan info yg Manjer dapat, InsyaAllah Manjer yakin ianya halal. 

Bapa Manjer pernah cakap, kalau makan, biarlah makan makanan yg HALALAN TOYYIBAH ( sesuatu yang halal dan bersifat elok dan baik ). * boleh rujuk di sini : http://www.ikim.gov.my/v5/index.php?lg=1&opt=com_article&grp=2&sec=&key=1755&cmd=resetall

Orang sekarang banyak beli barang yg tak pasti kesucian dan kebersihannyer walaupun halal, begitu juga makan di luar.. ( Bapa Manjer suh Manjer ni rajin² masak untuk suami la tu.. hee.. ) Bukan per, pemakanan juga amat penting untuk membentuk sifat dan sikap yg baik untuk diri kita dan anak-anak. Betul la apa bapa Manjer cakap, org dulu makan masakan sendiri, tak makan jajan ke, makanan segera ke, alhamdulillah tgk anak² semua boleh dengar cakap, baik.. budak² sekarang ni dah terlebih "PERASA TAMBAHAN" hee.. apa yg dicakap ada jerk jawabannyer.. kan kan.. 

Orang dulu boleh hidup sampai beratus tahun.. kita sekarang?

Apa yg penting kalau kita was-was, jgn la teruskan, kalau kita tak tahu, rajin-rajin la rujuk pada sumber yg betul .. Manjer pun tak arif mengenai perkara ni, Sama-sama la kita menambahkan ilmu untuk meningkatkan diri ke arah yg lebih baik.. INSYAALLAH...


5 comments:

  1. assalamualaikum puan manjer

    kalau ade yang halal tu lebih baek lah kite makan saja yang halal. skrg ni mmg pon klu tgk mmg org maen balas jer makan aper saje lebih2 lagi restoren korea. takde tanda halal Jakim pon ramai jer melayu yg makan kat dalam tuh.. wallahualam..

    ReplyDelete
  2. ye la piz.. yg halal jerk tau piz.. yg haram jgn nak try² .. :P

    ReplyDelete
  3. tesco mane you beli?

    ReplyDelete
  4. setahu saye dan mengikut pengalaman sebelum2 nie,sos teriyaki ade campuran tuak jepun(sake)Maafkan saye kalau puan rase saye salah.Tapi itulah hakikatnye....

    ReplyDelete