Menu ni Manjer masak semalam. Gulai Kari Ayam. Manjer tak pasti kebiasaan org lain masak kari menggunakan resepi macamana tapi seperti biasa Manjer suka ikut citarasa Manjer sendiri.. Heeee.... Kalau Mak mertua selalunya dia masak Kari ni mesti masukkan kerisik. Tapi kalau resepi Mak Manjer lak takde kerisik. Lain negeri lain orang lain citarasa... :)
Resepi Gulai Kari Ayam
BAHAN-BAHAN
1) setengah paket kecil Serbuk kari daging
2) 4 ketul ayam yg dah dipotong sederhana kecil
3) 1/3 kotak santan
4) 3 ulas bawang merah
5) 2 ulas bawang putih
6) 1/2 inci halia
7) sedikit garam, perisa, gula secukup rasa
8) 1 biji kentang
9) bunga lawang, kulit kayu manis dan bunga cengkih
10) minyak untuk menumis
CARA-CARA
- Kisar bawang merah, bawang putih, halia dan serbuk kari
- dalam kuali panaskan minyak dan masukkan bahan yg dikisar tadi
- tumis bahan yang dikisar bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih
- bila dah agak pekat, masukkan ayam, kacau hingga sebati kemudian masukkan kentang
- tambahkan sedikit air supaya kentang itu empuk sedikit
- bila kentang dah empuk dan ayam pun dah sebati, masukkan santan, kacau dengan perlahan
- masukkan perasa, garam dan sedikit gula
- bila dah menggelegak tu dah siap masak bleh la makan...
( boleh juga tambahkan sedikit serbuk lada ketika menumis jika anda inginkan lebih pedas. Untuk kentang bleh gantikan juga dengan bendi atau pun sayuran lain ikut citarasa anda )