Sunday, June 24, 2012

RESEPI DAGING MASAK KICAP BERLADA HITAM



RESEPI DAGING MASAK KICAP BERLADA HITAM

Manjer saja cipta resepi sendiri. Lebih kurang macam masak kicap biasa tapi Manjer tambah dengan lada hitam. Hee...

BAHAN-BAHAN
1) Daging yang di potong kecil²
2) Kicap
3) Cili padi
4) Serbuk lada hitam
5) Bawang besar
6) Bawang putih
7) Halia
8) Asam keping
9) Serbuk kunyit
10) Minyak
11) Garam dan serbuk perisa
12) Kentang

CARA-CARA
- Rebus daging sehingga empuk, tos dan asingkan daging dan air rebusan
- Dalam kuali lain letak sedikit minyak dan masukkan bawang besar, bawang putih dan halia yang telah di mayang. Tumis seketika.
- Masukkan daging yang telah ditoskan tadi, goreng seketika, masukkan serbuk lada hitam dan cili padi yang telah dihiris, kacau hingga rata
- Masukkan sedikit air dari rebusan tadi dan sedikit serbuk kunyit
- Masukkan kentang yang di potong kecil² supaya cepat empuk
- Bila kentang sudah empuk dan air sudah kering sedikit, masukkan asam keping
- Masukkan kicap dan sedikit garam dan perisa secukupnya, kacau hingga rata, biarkan seketika .. dah siap.. Selamat mencuba

* Seperti biasa sukatan mengikut citarasa anda ye :) lebih kurang mengikut basic masakan biasa.. 

3 comments:

  1. assalamualaikum manjer : macam sedap jer, tp sy tak makan daging... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ws.. naper tak makan daging piz? ada alahan ke?

      Delete
  2. Woww.. Cm menarik jea..bahan pun xsusah... Nk try larh.. Hihihi

    ReplyDelete