Friday, January 17, 2014

KEK KEJU MELELEH


Erm.. sebenarnya Manjer dah lama nak rasa kek meleleh ni.. Ntah la, sebab nampak byk gak IKLAN kat facebook, ada kawan gak yg jual kek camni.. Kebetulan aritu adik Manjer bawak kek meleleh ni kat umah mak, Manjer pun try la rasa.. mmg sedap cuma.. biasalah, KEJU kan. terasa cam gemuk jerk kalau makan byk sangat.. hee..

Adik bagitau, satu bekas 4 segi biasa tu harga RM16 .. bleh tahan gak harga dia maybe sebab harga keju mmg agak mahal skit, atau mmg byk harga dah naik?? heee.. Manjer pun gatal la tangan ni mengoogle RESEPI KEK KEJU MELELEH ni.. pada Manjer tak la susah sangat kot.. Sebab Kek tu bleh pakai kek apa jerk yg kita suka.. Contoh kek COKLAT ke, PANDAN ke, apa jerk la.. yg rasa utamanyer adalah keju meleleh tu. 

Manjer pun try la beli kek coklat biasa yg dijual di pasaraya TESCO tu.. hahahaa.. bukan pe, nak wat sendiri kek mmg bleh, tapi memandangkan ada baby dan kesibukkan anak sekolah ni, kebetulan ke tesco, sambar jerk la kek ni.. Buat sendiri nanti jadi kek terbantut lak.. hahahaa.. 

Bahan nak wat keju meleleh tu ialah cream cheese dan susu pekat.. caranya, 250g cream cheese dicampurkan dengan setengah tin susu pekat ( Kurangkan kalau taknak manis ) .. gunakan mixer, pukul sampai tak berketul2.. curah kat kek tu dan sejukkan seketika. Oh, lupa lak.. atas dia tu taburla keju parut cheddar ke, mozarella ke.. pastu leh makan dah.. mmg lemak manis berkrim dan GEMUUUKKKK terasa bila makan ni, adeh.. terjebak gak makan benda ni.... baru turunkan berat badan .... heee.... selamat mencuba..

2 comments:

  1. i'm not a cheese lover. so kalau kek macam ni rasa sikit jer bole la kot... hehehe

    ReplyDelete
  2. Manjer suka cheese ...

    ReplyDelete