Thursday, June 21, 2012

RESEPI KERABU SUHUN SOTONG BERMANJER

Kerabu Suhun Sotong Bermanjer

Sebenarnya kerabu suhun sotong ni Manjer wat untuk menu makan tengahari tadi. Tatau dah nak masak menu pe utk santapan sang suami.He.. Memula ingat nak wat sambal sotong tapi cam boring lak selalu jerk wat sambal.. ternampak lak ada suhun yang dibeli hari tu dan kebetulah timun pun ada.. Dalam kepala dah terpikir nak wat kerabu sotong tapi tak berapa pandai. SOoooo.. apa yang Manjer wat.. Manjer wat jerk resepi sendiri .. Yang penting nampak menarik dan rasanya bleh tahan la untuk di makan.. hahahaa.. 

Sebelum tu saja la nak cite pasal gambar ni, Manjer sebenarnya tgh mengexplore dan belajar guna software dan applications gambar².. tadi petang Manjer blajar wat watermark pakai photoscape, gambar ni edit pakai photoshop.. uhu.. saja jerk biar nampak comel skit.. comel ke???


Okla.. ni resepi Kerabu Suhun Sotong Bermanjer

BAHAN-BAHAN
1) Sedikit suhun
2) Beberapa ekor sotong
3) Timun
4) Cili padi *
5) Cili hidup
6) Taugeh
7) Ikan bilis bilis bersaiz kecil
8) 1 ulas bawang kecil *
9) Garam dan perasa *
10) sedikit belacan *
11) 1 biji limau kasturi
~ alamak.. cam byk jerk bahan-bahan dia ek.. tapi senang jerk wat dia.. Manjer tak letak berapa ukuran dan sukatan bahan sebab biar anda tentukan citarasa anda sendiri nak pedas ke tak.. nak byk sotong ke.. 

CARA-CARA
- Memula celur suhun dan toskan.. 
- Taugeh gak perlu di celur sekejap ( jgn lama biar dia rangup² lagi. kalau taknak celur pun bleh gak ikut selera anda ye ) 
- Sagat timun menjadi halus
- Potong sotong sehalus yg boleh kemudian rebus seketika, toskan 
- bakar sekejap belacan tu kemudian kisar / tumbuk bersama bahan bertanda *
- Goreng ikan bilis bersaiz kecil sehingga garing
- Limau diperah untuk dapatkan air nyer sedikit untuk menghilangkan rasa hanyir sotong
- Campur semua bahan, gaulkan sehingga  rata.
- akhir sekali hiriskan sedikit cili hidup berwarna hijau dan merah untuk warna dan hiasan yg menarik
Nyum nyum.. dah siap... bleh gak gantikan ikan bilis dengan udang kering kalau nak.. aler ikut jerk selera anda camner kan.

2 comments:

  1. nampak sedap.... nyam3

    ReplyDelete
    Replies
    1. effect gamber jerk piz.. manjer tak pandai masak pung.. Heee..

      Delete