Friday, February 15, 2013

Institusi Kejiranan part III

Salam.. Wah.. lama gak tak menulis.. template baru ni pun tak sempat nak edit dan betulkan apa yg patut.. InsyaAllah ada masa Manjer akan terus menulis, meluah, melalut, merepek kat blog ni.. Hee...

Okla.. Manjer nak cerita kisah yang dah berlaku beberapa hari yg lepas.. tak ingat la .. rasa cam seminggu lebih kot.. Hee.. Manjer dapat kacang botol dari jiran.. Alhamdulillah.. Kalau post yg lepas pasal jiran² depan rumah Manjer, ari ni Manjer nak cite skit jiran baris depan tapi seberang jalan sana.. Hee.. 


Gambar kat atas Manjer amik dari celah sliding door depan umah Manjer.. Manjer rasa cangat bertuah sebab dapat jiran-jiran yg baik. Sebenarnya jiran Manjer yg ni mmg rajin menanam.. Serai, Ubi Kayu, Kacang Botol, Pisang, betik, Kelapa.. semua ada..

Sebenarnya Manjer kagum ngan jiran ni.. Walaupun dia berduit dan beli rumah corner lot, tapi dia tetap bersederhana. Dia kata dia menanam sayur dan pokok² lain hanya untuk kepuasan diri, sesiapa sahaja nak amik, dia izinkan.. Kalau org tak mintak pun bila tanaman dia dah mengeluarkan hasil dia akan bagi kat jiran². Dah byk kali gak dia bagi kacang botol, pucuk ubi kat Manjer.. rezeki jangan ditolak.. Hee.. dia tau Manjer dan suami pun suka menanam, cuma Manjer tak ada masa sangat.. Jadi hari tu dia belikan Manjer pokok Mangga kawin untuk ditanam.. :) .. Terkejut gak Suami Manjer.. Huhuu..


Selang beberapa umah Manjer ni ada gak jiran berbangsa cina. Time tahun baru cina ari tu mmg agak bising gak dengan bunyi mercun. Tapi bila kita dah beli rumah di kawasan taman, dan duduk dalam negara yg berbilang bangsa ni kena banyak juga bersabar dengan jiran² selagi ianya tak melampaui batas .. 

4 comments:

  1. bertuah lah dpt jiran yg mcm ni.

    ReplyDelete
  2. untung dpt jiran mcm tu...suke menanam...aku harap je tanah kat sebelah umah ni kosong...tp malas nak tanam ape2...hahahahaha

    ReplyDelete
  3. Mmg beruntung dapat jiran yg pemurah dn baikhati..sebenarnya bila kita baik, ..orang disekeliling kita Allah bagi yg baik..alhamdulillah

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah syukur...

    ReplyDelete