Saturday, November 17, 2012

DURIAN, DURIAN, DURIAN

Erm.. Sana sini bau durian, kat facebook ramai yg post pasal durian terutama durian crepe. Mmg dah lama gak nak try wat tapi tak berkesempatan nak beli bahan²nya. Manjer ni mmg hantu durian skit.. sama ngan anak no 2 Manjer tu.. Suami tak brape suka, makan skit² jerk.

Sebelum ni Manjer penah tulis resepi dan cara Manjer wat serawa durian style Manjer sendiri.. Kali ni Manjer tak buat serawa. Pagi² Manjer wat jemput-jemput durian / cucur durian.. Erm.. ni pun Manjer main hentam jerk letak tepung, air, isi durian...

CUCUR DURIAN

Tengahari tu Manjer try la wat durian crepe yang tengah hot diperkatakan org di facebook dan blog². Semalam nyer baru gak la tgk kakak Manjer ada wat gak durian crepe ni.. Maybe kakak ambil resepi dari blog lain dan Manjer seperti biasa suka lihat hasil² kerja tangan dari kak AZLITA AZIZ

Ni resepi durian crepe Manjer amik dari BLOG AZLITA AZIZ

RESEPI DURIAN CREPE / LEMPENG DURIAN / PANCAKE DURIAN

250 gm tepung gandum
3 biji telur
500 ml santan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pandan emulco
1 sudu teh pewarna hijau

Satukan semua bahan di atas di dalam bekas
Kacau rata
Masukkan dalam blender dan kisar
Kemudian tapis

Sediakan kuali leper untuk membuat crepe yang tidak melekat
Panaskan hingga kuali benar-benar panas
Oleskan sedikit minyak pada kuali
Kemudian kecilkan api
Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe
Adunan tak perlu di balikkan
Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat
Buat sehingga habis
Biarkan sejuk.


Untuk Filling

1 cawan Non dairy Whipping Cream
Isi durian secukupnya

Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit

Terima kasih kak AZLITA AZIZ ..

DURIAN CREPE
Ni Lempeng yang awal Manjer wat, Maybe terlebih Minyak dan terlebih panas, permukaannyer kurang licin

DURIAN CREPE
Ni agak licin lempengnya


DURIAN CREPE
Setelah dilipat dan diletak dlm paper cup

DURIAN CREPE
Isi di dalam durian crepe

Ni la hasil yg Manjer dapat.. Manjer wat separuh dari resepi ni.. Malas wat banyak takut tak jadi / tak sedap.. Dah makan, pada Manjer rasa dia biasa jerk la, tak la menarik perhatian selera Manjer sangat .. Maybe sebab tak manis kot.. Rasanya agak lemak² biasa .. Hee.. tapi still ok sebab rasa durian kan.. 

Oh ya.. petang tu Manjer wat bubur kacang hijau durian.. ada masa nanti Manjer bagi resepi ek.. :)

No comments:

Post a Comment